Malam Sejuta Mahabbah

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah… Minggu lepas kami baru sahaja melaksanakan program yang dipanggil sebagai Malam Sejuta Mahabbah. Program ini merupakan salah satu program dibawah kendalian Lajnah Usrah dan Tarbiyyah atau ia lebih dikenali di IPG KDRI sebagai Lajnah KAZOKU. Program seperti ini merupakan salah satu cabang usrah umum. Objektif utama program ini dijalankan ialah untuk merapatkan ukhuwah sesame nuqaba dan 
mad’u Semester 1.


Adapun usrah  bermaksud kumpulan atau individu atau mukmin yang beriman dengan agama Islam, berusaha dan tolong- menolong di antara satu sama lain untuk memahami dan menghayati Islam berdasarkan kepada perintah Allah di dalam surah al-Maaidah ayat 2 yang bermaksud “ Dan hendaklah kamu bertolong-tolong untuk membuat kebajikan dan bertakwa dan janganlah kamu bertolong-tolong dalam membuat dosa (maksiat) dan pencerobohan. Dan bertaqwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksaan-Nya (bagi sesiapa yang melanggar perintahnya).


Pembentukan Usrah yang pertama yang dilaksanakan oleh Rasulullah s.a.w ialah di rumah al-Arqam bin Abi –Arqam. Rasul mengajar mereka yang hadir setiap ayat Quran yang diturunkan. Baginda juga menekankan proses pembinaan sifat-sifat luhur seperti baik hati,amanah, bertanggungjawab, bercakap benar, berani dan sebagainya di dalam diri para sahabat.

Jelaslah di sini bahawa ‘usrah’ bukan sahaja tempat untuk menyampaikan atau mendapatkan ilmu, malahan ia merupakan tempat untuk sesama ahli kumpulan membincangkan sesuatu masalah yang timbul dan juga tempat untuk membentuk peribadi dan sahsiah ahli usrah dan bertolong-tolong  apabila ada ahli yang  ditimpa kesusahan. Usrah juga merupakan satu medium dakwah untuk berdialog mengenai Islam secara dinamik. Manakala al-Imam Asy-Syahid Hasan Al-Banna telah mentakrifkan ukhuwah: 

“Yang saya maksudkan dengan ukhuwah ialah hati dan jiwa yang terikat dengan ikatan aqidah.”

Ukhuwah ialah hati atau jiwa yang terikat. Ia diikat oleh Tauhidullah dan bukan dengan ikatan yang lain. Tauhid kepada Allah Subhanahuwata’ala merupakan ikatan yang paling kukuh. Dengan ukhuwah seseorang itu akan merasai bahagia bersama-sama dengan saudaranya.
Perpecahan pula adalah saudara kepada kekufuran.
Ade sesi masak oleh pimpinan ljnah dan naqib.. Yer…
Selepas itu, usai solat Isyak berjemaah ada disediakan makanan.
Waallahu'alam.

1 comment:

محمد حذوان بن حميدان said...

alhamdulillah.program ini dpt djlnkn dgn smpurna, moga usaha kecil ini mmbuah brjuta gnjaran dari Allah..ameen (^_^)