Majlis Pelancaran Ihya' Ramadhan & Forum Khas Ihya' Ramadhan: Antara Aku dan Ramadhan


Alhamdulillah, sepertimana tahun-tahun yang lalu, Majlis Pelancaran Ihya' Ramadhan telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya. Majlis tersebut yang turut diisi dengan Forum Khas Ihya' Ramadhan berjudul Antara Aku dan Ramadhan telah berjaya memberi pendedahan awal kepada para pendengar berkenaan Ramadhan yang bakal menjelang tidak lama lagi.

Sedar tidak sedar, hari ini sudah masuk 25 Syaaban 1435 Hijrah dan ini bermakna beberapa hari lagi kita bakal menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak.

Seelok-eloknya, sebelum kita memasuki bulan yang penuh mulia ini, kita hendaklah memastikan diri kita lengkap dengan ilmu fiqh tentang puasa pada bulan Ramadhan, yang mungkin ada antara kita yang sudah tahu tapi terlupa atau mungkin kita ingat, namun, kita masih belum melaksanakan seperti yang sepatutnya. Tidak lupa juga, kita hendaklah melengkapkan diri dengan ilmu fadhilat bulan Ramadhan agar diri memiliki keyakinan terhadap janji-janji Allah yang disediakan pada bulan ini. Dan supaya diri sentiasa berlumba-lumba untuk meningkatkan amal pada bulan yang amalan sunatnya digandakan seperti amalan fardhu dan amalan fardhu digandakan dengan 70 kali ganda.

Marilah kita sama-sama menanam azam untuk mencuba sehabis upaya bagi menjadikan bulan Ramadhan kali ini lebih baik daripada yang lalu dengan sentiasa memikirkan,

"Andai Ini Ramadhan Terakhirku"

No comments: