MALAM INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT

Assalamualaikum :)

sempena Bulan Indahnya hidup bersyariah, mari la sama-sama kita mentadabur kitab Syamail Muhammadiah dan  memperkasakan al-Mulk. mungkin ada yang tertanya-tanya apakah kandungan kitab Syamail Muhammadiah?
kitab ini menceritakan tentang keperibadian Rasulullah s.a.w..

di mana hari ini kita umat Islam merasakan terlalu jauh dengan Rasulullah S.A.W. kerana tidak dapat membayangkan peribadi Baginda secara dekat. Tambahan pula kita tidak ada foto dan lukisan wajah dan susuk tubuh badan Baginda. Melalui hadis dalam kitab ini kita dapat mengenal Rasulullah S.A.W. dengan lebih terperinci lagi.
____________________________________________________________________________

"Salah satu karya terbaik mengenai keperibadian dan akhlak Rasulullah S.A.W. ini ialah karya Imam Al-Tirmizi. Karya ini singkat namun lengkap sehingga setiap orang yang membacanya seakan-akan menyaksikan langsung keindahan dan keagungan peribadi Rasulullah yang mulia".
- Syeikh Al-Qari Dalam Jam'ul-Wasa'il

Allahuma solli ala muhammad..
...

Di sini, diselitkan sedikit perkongsian tentang membaca Al- Mulk
nak tahu lebih lanjut boleh klik ini. 

Surah ini menyelamatkan seseorang daripada azab kubur. Kelebihan juga dinyatakan pada malam hari. Seseorang yang membacanya pada malam hari telah melakukan banyak ibadah dan telah melakukan satu amalan yang baik.

Ulama' berkata :
“Sesungguhnya Rasulullah SAW tidak akan tidur melainkan setelah membaca surah As Sajadah dan surah Al Mulk.”


JOM AMALKAN SUNNAH RASULULLAH tanda kita 
CINTA RASULULLAH

syukran dan terima kasih :)

1 comment:

@tieliana said...

InsyAllah...syukran..:)